Valoa pimeyteen ja muita ajankohtaan sopivia kliseitä

”On niin pimiää, niin pimiää.” Sanoo isäni tähän aikaa vuodesta. Niin on. Pari-kolme viikkoa meni aika synkissä tunnelmissa – ilman mitään kummempaa syytä. Tuntui kuin olisi ollut musta ukkospilvi pään päällä kokoajan, eikä pelkästään hormonien ansiosta. Masensi tosissaan, liikuntakaan ei auttanut. Arki löi vasten kasvoja, väsytti ja v*tutti koko ajan. Olin tietty juuri vähän aiemmin julistanut, kuinka paljon tykkään syksystä ja miten valon väheneminen ei vaikuta minuun mitenkään. Tarkemmin ajateltuna kyllä se vaikuttaa. On vaikuttanut aina tähän aikaan vuodesta.

Mökkilautalla
Muistatteko kun oli näin valoisaa? Mökkilautalta viime kesänä.

Nyt on kuitenkin eri ääni kellossa. Ihminen on selvinnyt tällä pallolla näinkin pitkälle juurikin sopeutumiskykynsä vuoksi, ja eräänä aamuna huomasin, etten kiinnittänyt enää pimeyteen mitään huomiota eikä mieli ollut enää maassa. Pimeydestä on tullut vallitseva olotila. Se, onko adaptoituminen hyvä vai huono asia, jääköön päättämättä. Yleensä herään tästä horroksesta tammikuun loppupuolella kun aurinko alkaa paistamaan monen kuukauden tauon jälkeen. Silloin aivot miettii hetken miten valoon pitikään suhtautua. Keväällä lumen sulaessa olen useana vuonna tuntenut fyysisesti, kuinka henki alkaa kulkea ja kylmän tuoma jännitys poistuu kehosta.

Vanhempien koira vilvoittelemassa helteisenä mökkipäivänä
Vanhempieni koira vilvoittelemassa helteisenä mökkipäivänä

Siirsin kesäkuvia koneelle (1504 kpl), ja huokailin ihastuksesta. Eihän tähän aikaan vuodesta voi ottaa edes kuvia. Lenkkisäät sen sijaan ovat olleet hyviä pimeydestä huolimatta, joskaan en ole lenkille hirveästi ehtinyt. Pieni tauko tästä jäätävästä synkkyydestä on luvassa. Nimittäin huomenna lähden pelimatkalle Kölniin, missä odottaa jopa +14 asteen ”lämpö”. Kelpaa.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s