Pari sanaa kevyestä liikenteestä

Minut, ja varmasti monet teistä pysäytti äskettäinen tapaus, jossa pyöräilijä menehtyi auton ajettua tahallisesti häntä kohti Helsingin Töölössä. Surullinen tapaus, eikä varmasti ainut laatuaan.  Viime viikolla uutisoitiin pienen tytön menehtymisestä kuorma-auton alle, Töölössä tämäkin. Todella surullista. Toivon, että nämä valitettavat tapaukset saavat kaikki, liikennevälineestä tai -välineettömyydestä huolimatta, miettimään omaa käyttäytymistään liikenteessä. Minut ainakin sai.

Itse en aja juurikaan ajoväylillä, vaan työmatkani kulkevat kevyelle liikenteelle, kävelijöille ja pyöräilijöille, tarkoitettuja teitä pitkin.  Kuljen pyörällä töihin lähes päivittäin, ja joka ikiseen työmatkaan liittyy joku vaaratilanne, joka on joko jalankulkijan tai pyöräilijän aiheuttama.

Lämpimät ilmat saavat ihmiset pois julkisistä ja yksityisistä liikennevälineistä, mikä on tietysti positiivinen asia. Kävely- ja pyöräteillä on suorastaan ruuhkaa, mutta silti moni käyttäytyy kuin olisi yksin liikenteessä. Minäminä-kulttuuri elää ja voi hyvin myös kevyenliikenteen väylillä, vaikka autoilijat ovatkin olleet viime päivinä parjauksen kohteena.

middle-of-the-road

Viime viikolla olen meinannut kolaroida ainakin kolmen, luurit päässä ja kännykkäänsä ajatuksissa räpläävän aamu-unisen teinin kanssa. Usean turistiryhmän kanssa, jotka ovat jääneet yllättäen postailemaan keskelle pyörätietä. Väistellyt väärää puolta tietä käveleviä ja pyöräileviä ihmisiä, ja tehnyt yhden tiukan äkkijarrutuksen, kun edessäoleva keskellä tietä ajava päätti kääntyä yllättäen ilman merkkejä sivulle. Tässä vain neljän päivän saldo.

Kevyen liikenteen väylillä vallitsee varsinainen villi länsi, ja tuntuu kuin sääntöjä ei olisi.

Uhkaavia tilanteita on jatkuvasti kaikenlaisessa liikenteessä, missä eri välineillä liikkuvat jakavat samat väylät.  Suurin ongelma niin pyöräilijöiden, jalankulkijoiden, kuin autolla liikkuvienkin suhteen on itsekkyys. Jokaisella meistä on syytä katsoa peiliin, ja miettiä omaa liikennekäyttäytymistään.

Me-me-me

Tässä pari vinkkiä pyöräilijältä pyöräilijälle.

  • Ennakoi. Tarkkaile liikennettä aktiivisesti. Älä oleta että se, kenen pitäisi sääntöjen mukaan pysähtyä tai antaa tietä, tekisi niin. Ennakoimalla pystyt säätelemään vauhtiasi paremmin ja reagoimaan ympäristöön paremmin.
  • Viestitä. Näytä käsimerkkiä kääntyessä, soita kelloa tai sano vaikka ääneen, jos ei muu auta. Jos et pysty irroittamaan kättä jarrulta näyttääksesi merkkiä, käännä vaikka päätä menosuuntaan. Ihminen pystyy lukemaan kehonkielestä asioita millisekunnissa. Jos et ole varma, mitä kautta vastaantuleva väistää, jää paikallesi. Älä koskaan jää vaappumaan epävarmana vaihtaen suuntaa sekunnin välein.
  • Ole looginen. Suomessa on oikeanpuoleinen liikenne. Näin ollen  myös pyörätiellä ajetaan oikeassa reunassa. Jos tie on jaettu jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kesken, aja oman kaistasi oikeassa reunassa.
  • Näy. Käytä kirkkaanvärisiä vaatteita, etenkin jos sää on pilvinen tai on hämärää. Pimeällä pyöräilyvarustukseen kuuluu myös valot edessä ja takana, sekä heijastimet vaatteissa ja pyörässä. Yksikin värikäs vaate auttaa muita huomioimaan sinut kauempaa, mikä taas pidentää reagointiaikaa.
  • Malta. Vaikka on kiire, väsyttää, on nälkä ja mieltä painaa, ei se oikeuta käyttäytymään liikenteessä miten sattuu. Keskity ajamiseen ja nauti siitä, että saat ulkoilla. Hiljennä ajoissa ja malta mielesi silloin, kun tekisi mieli ottaa omat säännöt käyttöön.
  • Keskity. On oman ja muiden turvallisuuden edellytys, että keskityt ajaessa ajamiseen. Musiikinkuuntelu ajaessa vie aina osan huomiokyvystä, vaikka äänenvoimakkuus olisi matala. Kännykkää voi räplätä jossain muualla kuin pyöränselässä.
  • Kiitä. Kun saat tietä kanssapyöräilijältä, jalankulkijalta tai autoilijalta, kiitä. Jos et saa suutasi auki, nyökkäys tai hymy riittää. Muista, että jokainen pyöräilijä vastaa yleisestä pyöräilijöiden maineesta omalla käytöksellään.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole saarnata. Pyöräillään, kävellään, haahuillaan, juostaan ja autoillaan – muut huomioon ottaen.

 

 

Eikö niin?

Kuvat ovat loistavalta sivustolta Bikyface.com, suosittelen tutustumaan!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s