Twisseleitä ja vastakäänteitä

Monella meistä on tuoksuja, jotka laukaisevat muistoja. Joskus jopa kokonaisen maailman. Minulle yksi tällainen on jäähallin tuoksu. Kun lapsi muutama vuosi sitten aloitti luisteluharrastuksen, meinasi hanat aueta joka kerta kun astuin sisään halliin. Edelleen meinaa alkaa herkistyttämään jos näen taidokasta teränkäyttöä, mutta pystyn jo sitomaan lapsen luistimet ilman suurempaa tunnemyrkskyä. Jäähalleissa tuli vietettyä aikaa säännöllisesti yli kymmenen vuotta ja koettua monenlaisia tunteita epätoivosta onnistumiseen. Ja vuodatettua jos ei verta, niin ainakin hikeä ja joskus kyyneleitäkin.

IMG_3692

Kesällä päätin, etten valitse vain yhtä lajia, jota alan treenaamaan tavoitteellisesti. Ylipäätään tavoitteellinen treenaus ei ole vähään aikaan huvittanut, joten päätin että liikun syksyllä fiilispohjalta. Pari vakiotuntia otin kuitenkin kalenteriin. Torstaisin käyn Helsinki Triathlonin uintiryhmässä treenaamassa ja sunnuntai-iltapäivät ovat kuluneet koko syksyn ajan kotoisasti jäähallissa. Jäähalleissa tulee tosin muutenkin vietettyä aikaa kohtalaisesti nykyään, sillä meidän neiti viisivee  luistelee peräti kolme kertaa viikossa.

Aluksi jouduin keskittymään luisteluasentoon. Vaivalla opeteltu derby stance, eli matala etupainoinen luisteluasento, oli mennyt selkäytimeen. Taitoluistelussa asento on pystympi, eli tasapaino piti hakea uudestaan. Derbyluistimissa ei ole korkoa, joten painopiste on taempana ja aluksi meinasinkin mennä jäällä jatkuvasti pyrstölleni. Kroppa oli hermottunut muutenkin rullilla luisteluun, enkä aluksi osannut enää edes jarruttaa muuten kuin roller derbyn turning toestop -tyylillä, eli kääntymällä ympäri ja painamalla piikit jäähän. Ostin kesällä uudet, tosin käytetyt, taitoluistimet,  joten tuntumaa piti hakea myös niiden suhteen.

IMG_3486

Taitoluistelu perustuu kaariin ja liukuihin, niistä rakennetaan askelsarjat ja lisätään päälle hypyt ja piruetit. Itselläni on muodostelmaluistelutausta, enkä ole juurikaan harjoitellut yksinluisteluelementtejä, eli hyppyjä ja piruetteja. Nykyisin muodostelmaluistelijat treenaavat enemmän myös niitä, koska osa kuvioista luistellaan ilman otetta, toisin kuin 90-luvulla.

Syksyn aikana tekniikkatunnilla on treenattu paljon erilaisiin käännöksiin ja kaariin perustuvia juttuja, kuten twisseleitä, kolmosia, kaksoiskolmosia, käänteitä ja käännöksiä, sekä niistä yhdisteltyjä askelsarjoja. Eteen- ja taaksepäin, ulko- ja sisäkaarilla. Samalla täytyy tietysti hallita kroppa ja näyttää elegantilta. Siinä riittääkin opettelemista. Samoja juttuja hiovat maailmanmestaritkin päivittäin, luistelutekniikka ei voi koskaan olla liian puhdasta.

Entiset muokkarti, nykyiset kiirakorvet
Entiset muokkarit, nykyiset inabauerit

Olen päässyt harjoittelemaan myös hyppimistä ja muitakin kuin peruspiruetteja. Toistaiseksi olemme pysytelleet yksöishypyissä, joissa niissäkin on minulle tarpeeksi haastetta. Kolmoisaxeleita tulen tuskin koskaan tekemään, mutta ehkä joku kaksoishyppy saattaisi vielä joskus mennä! Viime viikolla tajusin miten yhdenjalan kyykkypiruettiin lähdetään, ja olin melko liekeissä kun vihdoin oivalsin sen. Kyllä vanhakin koira oppii uusia temppuja, kun vaan hakkaa tarpeeksi päätään seinään!

Yksi tunti kerran viikossa on lyhyt aika, siinä ei hirveästi ehdi kehittyä. Odotan innolla ulkojäiden jäädyttämistä, jotta pääsen treenaamaan itsekseni ja luistelemaan myös lapsen kanssa. On aika hauskaa, että meillä on lapsen kanssa yhteinen harrastus! Minulle on luvattu opettaa kädestä pitäen mm. erilaisia liukuja. Myönnettäköön, että on myös käynyt mielessä pitäisikö vielä palata muokkarin maailmaan…

IMG_3201

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Twisseleitä ja vastakäänteitä”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s