Itsetutkiskelun vuosi

Pidän uudesta vuodesta.

Joulu on hössötetty pois alta ja vuoden vaihtuessa saa avata uuden lehden elämässä. Aloittaa puhtaalta pöydältä. Tabula rasa. (En keksi enää neljättä kliseistä vertauskuvaa). Joka tapauksessa vuoden vaihtuminen on yksi lempijuhlistani vuodessa, koska pidän uusista aluista.

Nyt, kun vuotta on jäljellä muutama hassu päivä, on hyvä hetki pysähtyä katsomaan vielä kerran taakse ja miettiä miten kulunut vuosi on sujunut. Mikä meni hyvin, mitä opin ja oivalsin, mitä pitää kehittää. Entä mitä seuraavaksi?

Liikunnallisessa mielessä vuosi alkoi lupaavasti. Pääsin loukkaantumisjakson jälkeen takaisin vanhaan roller derby -joukkueeseeni ja edessä oli SM Cupin pelit. Pian kuitenkin huomasin, että janosin kaiken sen perään mitä olin ehtinyt tauon aikana maistaa. Maastopyöräilyä, polkujuoksua, uintia. Vapautta treenata silloin kun haluaa ja siellä missä huvittaa. Triathlon-haavekin kummitteli edelleen takaraivossa.

Backonskates

Tein vaikean päätöksen, ja jätin harrastuksen, mille olin uhrannut aikani, energiani ja sieluni viime vuosien ajan. Toki päätökseen vaikutti muutkin seikat, kuten että halusin ehtiä ja jaksaa viettää enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa. Kun päätös oli tehty, koitti ihmeellinen vapaus, mitä en ollut kokenut moneen vuoteen.

Sitä ei kestänyt kovinkaan kauan. Päätin alkaa treenaamaan puolimatkan triathlonille Joroisille, mille olin ”kaiken varalta” edellisenä syksynä ilmoittautunut.  Tein blogini ensimmäisen yhteistyödiilin Tri Basen kanssa ja homma näytti kaikin puolin lupaavalta. Yhtäkkiä kasvanut treenimäärä  oli kuitenkin liikaa takareidelle, ja juoksu piti jättää kokonaan. Jouduin taas katsomaan itseäni silmiin ja myöntämään, että tämä haave pitää edelleen lykätä tuonnemmaksi.

ajokuva_taka
Huhtikuussa Mallorcalla

Jotain piti taas keksiä. Päätin alkaa harjoittelemaan maastopyöräilyä heti, kun lumet sulaisivat. Homma eskaloitui aika nopeasti (kuinka yllättävää, vai mitä?) ja kolmas maastopyörälenkkini ikinä oli Korso 96 MTB:n pyöräilytapahtuma, jossa rymysin metsässä 32km:n verran. Päivä päättyi EA-telttaan, mutta adrenaliinit suonissani olin vakuuttunut siitä, että maastopyöräily on parasta ikinä!

Korso_oma

Maastopyöräilyn kautta tapasin pari muutakin metsässä sekoilusta innostunutta naista, joiden kanssa perustin Maastomimmit-nimisen yhteisön. Tai no ”yhteisö” on ehkä liioittelua, mutta meillä on edelleen Facebookissa ryhmä, jonne voi kuka tahansa aiheesta innostunut nainen liittyä ja huudella lenkkiseuraa. (Tervetuloa kaikki mimmit, jos lenkkeily jengissä pääkaupunkiseudulla kiinnostaa!

Maastomimmit-porukalla lähdimme myös Hollolaan maastotriathlonille heinäkuussa sekä Jämille elokuun alussa. ”Soitellen sotaan” oli vahva teema, ja kyllä porukassa sekoilu on aina hauskempaa, vaikka kilpailutilanteessa mentiinkin yksilöinä.

Loppupose_mv

Jämi_maali_jengi
Jämillä 84km:n jälkeen edelleen hengissä!

Kesän jälkeen tajusin lopullisesti, kuinka tärkeä metsä ja raitis ilma minulle on, ja että haluan harrastaa nimenomaan luonnossa liikkuen. Ajatus tavallisesta triathlonista alkoi kyllästyttää, ja päätin alkaa kokeilemaan polkujuoksun avulla, joko takareisi kestäisi juoksua. Kun menin (jälleen ex tempore) testaamaan uuden polkujuoksutapahtuman Helsinki City Trailin lokakuussa, jalka kesti ihan hyvin ja löysin myös pitkästä aikaa sisäisen petoni, joka muistutti kuinka paljon nautin kilpailemisesta.

Marraskuussa Järvenpään latu järjesti naisille maastolenkin Tuusulanjärveä ympäröivissä metsissä, ja jälleen saatiin uusia tyyppejä Maastomimmeihin. Maastopyöräilyä harrastavat naiset tuntuu olevan kaikki rentoja ja reippaita naisia, jotka eivät pienestä hetkahda. Vettä satoi ja muta roiskui, mutta hauskaa oli!

Naistenlenkki_1_startti

Syksyn ajan olen käynyt pitänyt uintitaitoa yllä treenaamalla HelTrin uintiryhmässä ja verestänyt luistelutaitoja aikuisten tekniikkatunnilla, kerran viikossa molempia.  Lisäksi olen pyöräillyt töihin aina kun se on ollut logistisesti ja sään puolesta mahdollista, sekä lenkkeillyt satunnaisesti. Silti tuntuu niin kuin ei olisi tehnyt mitään, kun ei ole treenannut yhtä juttua säännöllisesti useita kertoja viikossa.

Mitä siis ensi vuonna?

Kevätkaudella aion jatkaa taitoluistelua ja uintia, mutta kokeilla mahdollisesti myös erästä uutta lajia. Pähkäilin, mikä voisi olla vauhdikas pelillinen joukkuelaji, mihin ei tarvitse ostaa paljon uusia kalliita varusteita eikä sitoutua vakavasti, ja tulin yhteen tulokseen: säbä!

Olen tästä ideasta vähän itsekin järkyttynyt (ja kuullut riittävästi puuhelmikuittailua), mutta aikuisharrastajalle ei oikein ole muitakaan vaihtoehtoja tarjolla. Ajattelin olla rehellinen itselleni ja antaa tuolle Suomen toiselle kansallislajille mahdollisuuden, ja toivoa että polvet kestävät. Mailankäsittelytaidothan multa puuttuu totaalisesti, mutta pelisilmää löytynee jonkun verran derbyn ansiosta.

Se, mikä tässä vanhenemisessa on hienoa, on se ettei enää juuri kiinnosta mitä muut ajattelevat tai sanovat, vaan tekee mieli tehdä juuri niin kuin itsestä tuntuu. Eli pelata vaikka sählyä!

Ajattelin  myös yrittää hilata itseni läheiselle kuntosalille (salitreeni ei ole koskaan ollut mun juttu) ja pitää sitä kautta lihaskunnosta huolta, koska se on paras tapa ehkäistä vammojen syntyä.

Metsä_1

Metsässä haahuilua aion jatkaa kävellen, juosten ja pyöräillen, sekä toivottavasti myös hiihtäen. Sääennusteet näyttää hiihtokelien suhteen lupaavalta, eli ehkä pääsen jatkamaan lupaavasti alkanutta hiihtoinnostustani monen huonon talven jälkeen. Aloitan myös blogin historian toisen sisältöyhteistyön pian, siitä lisää myöhemmin!

Vuosi on ollut siis peiliinkatsomista ja oivaltamista. Uusien ja vanhojenkin juttujen kokeilua, mutta ennen kaikkea itsensä kuuntelua. Tajusin myös, että olen ennen kaikkea taitolajien treenaaja, en niinkään kestävyysnylkky, vaikka se kropalleni sopiikin. Kyllästyn kuoliaaksi jos mitään ei tapahdu, harrastan mieluiten lajia johon joutuu keskittymään sata lasissa. Samalla fiilislinjalla jatketaan ensi vuonnakin. Ja tietysti kokeillaan uusia lajeja!

Mielenkiintoista vuotta 2016 kaikille!

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s